Το μυστικο της μπλε πολυκατοικιας

Είδος βιβλίου: Ελληνική Λογοτεχνία (αστυνομική) 

Τίτλος βιβλίου: «Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας» 

Συγγραφέας: Έλενα Ακρίτα 

Εκδόσεις: Διόπτρα, Αθήνα, Μάιος 2017 

Αριθμός σελίδων: 359 

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2016. Η Ελσινόρη Χατζή, η νεαρή δημοσιογράφος, ηρωίδα της Ακρίτα από το προηγούμενο βιβλίο της: «Φόνος πέντε αστέρων», χωρίς βέβαια αυτό το βιβλίο να αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου, παρά μια καλή αφορμή για να το διαβάσεις. Ύστερα από την επιτυχία για την εξιχνίαση δύο φόνων που την έκαναν γνωστή, λαμβάνει στο επαγγελματικό της e-mail κάποια στοιχεία που εμπλέκουν έναν ιδεολόγο πολιτικό, ο οποίος ετοιμάζεται να κατέβει για πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην υπόθεση ενός φόνου.  

Γιατί διαλέγουν αυτή? Τι πρέπει να κάνει? Είναι αλήθεια ή μια καλοστημένη φάρσα? Που έχει μπλέξει? Πως θα βρει στοιχεία για να φτάσεις πιο κοντά στην αλήθεια?  

Μέσα από αναλυτικές περιγραφές, χωρίς σχήματα υπερβολής, με το απλό καθημερινό λεξιλόγιο της συγγραφέως, κάτι που μάλλον συμβαίνει επιτηδευμένα, καθώς η ίδια στο συγκεκριμένο βιβλίο βάζει την Ελσινόρη να αναφέρει πως πιστεύει «όσο πιο αγράμματος είναι κάποιος, τόσο περισσότερες αρχαίες εκφράσεις χρησιμοποιεί», αλλά χωρίς να χάνει από παραστατικότητα και ζωηρότητα. Σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο χιούμορ και με το δικό της ειρωνικό ύφος καυτηριάζει την «καλή κοινωνία». Μέσα σε ένα αστυνομικό βιβλίο που εμπερικλείει τα πάντα: αγωνία, φόβο, ανατροπή, μυστήριο, εκδίκηση, έρωτα, τιμωρία, αγάπη, καταφέρνει να συνδυάσει κοινωνικό σχόλιο για όσα συμβαίνουν γύρω μας.  

Σε κάνει να ζεις την ιστορία λεπτό προς λεπτό, να μην θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου πριν μάθεις τι θα συμβεί παρακάτω. Να αναρωτιέσαι, να εκνευρίζεσαι, να στεναχωριέσαι, να νιώθεις το αίσθημα της λύτρωσης. Και το καλύτερο? Μέσα στις πρώτες πέντε σελίδες ξεκινάει το μυστήριο, δεν βαριέσαι μέχρι να φτάσεις στο επίμαχο σημείο. Τέλος, ενώ σου επιτρέπει να καταλάβεις εύκολα κάποια πράγματα, μέχρι και την τελευταία σελίδα δεν έχεις καταλάβει ούτε τα μισά. Γι αυτό, στ’ αλήθεια είναι ένα ανατρεπτικό βιβλίο που γιατί όχι να μη γινόταν και μια ωραία ταινία?   

Βαθμολογία βιβλίου (κατ’ εμέ) : 7,5/10 

DSCN1218

Έλενα Βασιλειάδου